[:en]
Marten Schalkwijk presents a new view on the colonial history of Suriname. The phenomenon of the colonial state in Suriname has not received much attention in de Surinamese historiography. The manners in which local elites gain substantial control of vital state sectors, and contest for power with imperial agents is analyzed in detail in the case of Suriname. But it is of interest for a wider audience in the Caribbean because the case of Suriname is presented in the framework of a typical Caribbean plantation society.
Schalkwijk has collected a wide range of data that concerning this typical plantation society: the social structure of the colonial society, the network relations between individuals, the structure of the bureaucracy etc.
His study is both empirical and theoretical and as such is it a valuable contribution in developing new perspectives for the study of this history of Suriname.
[:nl]
Niemand heeft eerder geprobeerd om de netwerken van planters, militairen, ambtenaren e.d. over zo’n lange periode met elkaar in verband te brengen. Hij past methoden uit de wiskundige sociologie toe om te illustreren hoe de verdeling van de macht in de koloniale samenleving plaatsvindt in de positie van individuele personen in sociale netwerken gebouwd op de basis van ras, huidskleur en klasse. Hij laat ook zien hoe deze netwerken in de loop van de tijd veranderen.
Hij laat zien hoe de Joodse en marrongemeenschappen als een staat binnen een staat functioneren en hoe de koloniale staat werkt. In zijn gedetailleerde studie koppelt hij sociale gegevens over de bevolking, etniciteit, religie, en onderwijs met economische gegevens over producten, prijzen, invoer en uitvoer, belastingen, de overheidsbudgetten, het type van de aanplantingen en brengt ze samen met gegevens over instellingen, verenigingen en persoonlijke netwerken om de aard van de koloniale staat te begrijpen. Dit boek is alleen verkrijgbaar in het Engels.
[:]